Vissza

509. Még néhány gondolat az orosz-ukrán háború kapcsán – A Közép-Európai Unió

In Burtáj by Tamas

Mi tenne az USA, ha Mexikó Moszkvával akarna katonai szövetségre lépni? Ez a kérdés természetesen nem legitimálni akarja Oroszország vagy más országok cselekedeteit, csak rávilágít arra, miképpen működik a világ és benne a hatalomtechnika.

Oroszországnak a háború létkérdés. Ha veszít, széteshet, belső zavargások törhetnek ki, elvesztheti nagyhatalmi státuszát stb. Így ennek nyomása alatt fog cselekedni.

Amerikának nem létkérdés a háború. Őt a következő célok motiválják: 1. Németország európai vezető szerepét megtörni, a német-orosz kapcsolatokat felszámolni, Európát szorosabban uralma alá hajtani. 2. Az „agyhalott” NATO-ba értelmet pumpálni. 3. A világot felosztani Jókra és Rosszakra, visszasírva a hidegháborút. 4. Gazdasági előnyök, fegyverszállítások, gázszállítások stb. Annak ellenére, hogy Amerikának nem létkérdés a háború, ha veszít, lesznek politikai-gazdasági következményei, ha szét nem is esik.

Németország lényegében 2010-es évekre hegemón helyzetbe került Európában. Az EU fedőnév alatt Berlinből irányították Európát. Ez most megtörni látszik az orosz-ukrán háborúval és annak következményeivel. Az amerikai befolyás eddig is jelen volt Európában, de most egy erősebben Amerika-vezette Európa kezd kialakulni. Hogy melyik a jobb nekünk, magyaroknak? A német vagy az amerikai? Igazán egyik se. De a németek legalább otthonként tekintenek Európára, míg az amerikaiak gyarmatként viszonyulnak hozzá.

Mi a megoldás, ha se a németek, se az amerikaiak nem igazán megfelelők? Romantikusan hangzik, és az is, de a KEU. A Közép Európai Unió. Egyszerűen szólva: összefogni Közép-Európának. Felülemelkedni a történelmi sérelmeinken és a negatív politikai beidegződéseinken, és egységbe tömörülve közösen fellépni az érdekeink érvényesítésében. Mert az a helyzet, hogy racionálisan nézve sokkal több dolog köt össze minket közép-európaiakat, mint amennyi a felszínen látszólag és a tudattalanban láthatatlanul elválaszt.