Vissza

444. Belpolitika 28. Magyarhon és a COVID-19

In Burtáj by Tamas

A 2018-as választást a FIDESZ behúzta. A migrációra 2015-ben józan és helyes választ adott, amit aztán propagandává emelt, és ráépítette a 2018-as választást. A félelmet a végletekig fokozta az emberekben a bevándorlókkal szemben, önmagát pedig úgy tűntette fel, mint aki egyedül képes őket megvédeni. Meg is lett a jutalma, kétharmad, amihez nyilvánvalóan hozzájárult a kevés pozitív jelzőt felmutató ellenzék is.

Elképzelhető, hogy a 2022-es választás is főleg a migrációról szólt volna, ha nem jön a COVID-19. De megjelent a vírus, és a (balos, liberális) ellenzéki sajtó és politikusok aránylag hamar ráéreztek arra, hogy a COVID-19-t a végletekig kell fokozni, hogy a köztudatban a migráció helyét átvegye a vírus. Hisz ha jobban félnek majd a vírustól, mint a migrációtól az emberek, akkor a 2022-es választás többé-kevésbé erről fog szólni, és nem a migrációról, ami önmagában fél siker az ellenzéknek.

A migráció egy jobboldali politikai termék, és még akkor is termék, ha valóban rejtett és rejt veszélyeket. A vírus egy balliberális politikai termék (az egész világon, de az most más kérdés), és még akkor is termék, ha valóban létezik, és valóban rejt veszélyeket, főleg az idősebb emberek számára.

A FIDESZ hamar felismerte, hogy ha a vírust nem is ők kreálták, és ha nem is a jobboldali média fokozta és torzította elsősorban, de nem tehetnek mást, mint élére állnak a vírus elleni küzdelemnek. Élére állnak, mert felmérték, hogy az emberek túlnyomó többsége elhitte azt, ahogy a sajtó eltorzította az influenzajárványt, és félnek a vírustól. Így nem tehetnek mást, mint ők is elhiszik, hogy ez egy hatalmas világjárvány, és ők is fokozzák a rettegést, hogy majd jöjjön a hős, a politikus, aki a migráció mellett a vírustól is megvédi a népet.

2022-es választás nagy valószínűséggel a vírusról fog szólni, hogy ki védte meg az embereket, és hogy ki ölte meg őket, rengeteg vádaskodás lesz, demagógia, és propaganda, és mindez annak a vírusnak az árnyékában, melynek jelenléte alatt összességében 2020-ban nem haltak meg többen, mint 2019-ben.

Az embernek vannak optimista pillanatai, amikor azt hiszi, ennél nincs lejjebb, hogy a néphergelés és népbutítás megáll egy szinten, hisz a politikusok is felmérik, hogy nekik se lehet boldogság egy gyűlölködő és rettegő országban élni, meg nem is tűnik hosszú távú stratégiának a gyűlölet és a félelem fokozása, hisz előbb-utóbb felrobban, de láthatóan igaz az a mondás: mindig van lejjebb.