Vissza

496. Az orosz-ukrán háború és az angolszászok

In Burtáj by Tamas

Az orosz-ukrán háborút javarészt az angolszászok (USA, Anglia) provokálták ki, ami nem azt jelenti, hogy az oroszok vagy az ukránok szentek lennének, mert manapság egyetlen hatalom se az, hanem csak annyit, hogy a háború leginkább az angolszászok érdekeit szolgálja; se Európának, se Ukrajnának, se Oroszországnak nem érdeke a háború, mégis itt zajlik.

A következő három tényező motiválta az angolszászokat:

– Ha Ukrajna belép az EU-ba, akkor képletesen szólva Németország megnyerte a második világháborút; nem katonailag, hanem gazdaságilag. A keleti bővítés a német hegemónia növekedését jelentette eddig is. A keleti bővítéssel Németország olyan országokat nyert, ahol azon felül, hogy politikailag nyitottan állnak hozzá, ráadásul a Németországban meglévő szakemberhiányt részben pótolják, a német gyáraknak összeszerelő üzemeként szolgálnak, és még a német termékeknek piacot is adnak. A keleti bővítéssel egyre jobban eltolódott az EU mind politikailag, mind földrajzilag Berlin irányába. Az angolszászok sohasem rajongtak azért, hogy Németország uralja Európát, de igazából a franciák se. A franciák néhány éve éppen ezért vétózták meg, hogy Észak- Makedónia és Albánia tárgyalásokat kezdjen az EU-val a csatlakozásról.

– Az angolszászok másik rémálma, de a franciák se támogatják túlságosan, a német-orosz barátság. Ezt a „narancsos forradalommal” – amit az amerikaiak támogattak, és talán gerjesztettek is – 2014-ben megingatták, és a most zajló orosz-ukrán háborúval véglegesen megtorpedózták évekre, évtizedekre. Az orosz-ukrán háború kirobbanását is támogatta az USA, talán gerjesztette is, hisz többek között azért robbant ki, mert Ukrajna mindenáron szeretett volna az USA katonai szövetségese lenni, ami egy katonailag ilyen erős orosz szomszéddal a háttérben nem tűnik reális politikai célnak, hanem inkább angolszász érdekeket szolgáló provokációnak.

– Az USA újra hidegháborús viszonyokat akar, azt, amikor voltak azok a gonosz kommunista oroszok, és velük szemben a jóságos kapitalista amerikaiak. Az amerikaiak tekintélye az elmúlt harminc évben, amióta Szovjetunió felbomlott, és sehol egy igazi gonosz, erősen megtépázódott. Jól látható, hogy ők se hősök, hanem csak a pénzügyi érdekeiket sokszor gátlastalanul érvényesítő nagyhatalom. Itt az alkalom, hogy újra feltámasszák világszerte a hidegháború ideológiáját, ami most úgy fog hangzani, hogy vannak azok az autokrata, antidemokratikus, elnyomó oroszok, és velük szemben a szabadságot szerető, demokratikus, emberi jogokat tisztelő amerikaiak és szövetségesei.

Ukrajnát valószínnűleg beáldozzák az amerikaiak, legalábbis nem hiszem, hogy a harmadik világháború egy testvérharc miatt fog kirobbanni, de arra jó lesz, hogy Európát, és azon belül is a németeket meggyengítsék, és arra is, hogy újra a „hős” szerepében tetszelegjenek a világszínpadon.

Természetesen nagyon sajnálatos, ami Ukrajnában történik, és együttérzés minden szenvedővel, és minél előbb érjen vége a háborúnak, de ahol a nagypolitika megjelenik, ott nem szoríthatók be a történések a hétköznapi gondolkodás és erkölcs ismérvei közé.