Vissza

453. Belpolitika 29. Ami a Fidesznek akár még gondokat is okozhat

In Burtáj by Tamas

A Fidesz-szavazók meghatározó hányada azért támogatja a Fideszt, mert benne látja azt az erőt, amelyik ha kell, veszi a bátorságot, és harcol a nálánál erősebb politikai erőközpontokkal; amit sokszor ugyan csak verbális szinten tesz, és csak a saját táborának játssza el a hős, a kérlelhetetlent, de ez már a modern politika része. Ez tetszik a Fidesz-szavazók jelentős részének. Ebben a harcban magukra ismernek, arra, amilyenek szívükből szeretnének lenni: bátrak, romantikus hősök, akik mindemellett túljárnak az óriások eszén.

Ezek a Fidesz-szavazók sok mindent elnéznek a Fidesznek, de csak azért, mert a Fidesz a nagypolitikában képes eljátszani a bátor, romantikus és furmányos hőst; és csak addig, amíg leszállítja nekik ezt a hőst; vagyis azt, ahogyan a lelkük mélyén éreznek.

Ezen Fidesz-szavazók egy része a Covid-19 körüli felhajtást minimum kétkedve nézi, és mivel egyrészről arra vannak kondicionálva, hogy a világ a háttéralkuk és a titkos összeesküvések hálójában vergődik, másrészről látják, hogy nem egy olyan járvánnyal állunk szemben, amelyikben korosztálytól függetlenül tízezrek halnának meg naponta, így nem egyszer manipulációt látnak a Covid-19 mögött; kik ilyet, kik olyat, de manipulációkat.

A Fidesz valószínűleg nem nagyon tehetett mást politikailag, minthogy beleállt a vírus-történetbe, és ő is beállt a sorba, annak ellenére is, hogy ő se hihetett százszázalékosan benne, legalábbis nem úgy, ahogy egyes virulógusok teszik; de ezzel elveszítette a már némileg megtépázott, de még valamennyire megmaradt arculatát: a hőst, az igazság bajnokát, az eszes Ludas Matyit, aki ha kell, szembe megy a világgal, és móresre tanítja azt; hisz most mi a különbség közte és a liberálisok közt, nem sok, hirtelen ugyanarra az oldalra kerültek.

A vírus-történetet fenn kell tartania a Fidesznek, hisz most már nem mondhatják, hogy haha, csak bohóckodtunk egyet, felejtsétek el, és igazából nem is nekünk, hanem Braziliának, Tanzániának és Svédországnak volt igaza, akik nem zárták le az országukat; és inkább majd arra lesznek próbálkozások, hogy a vírust legyőzték, és hogy ez egy világraszóló hőstett volt; de hogy ezért a győzelemért kevesebb Fidesz-szavazó fog lelkesedni, mint a migráció legyőzéséért, vagy a Brüsszellel szembeni ellenállásért, azt nagyon valószínű; így fennáll a lemorzsolódás veszélye.